Бенефицирано становање

Бенефицирано становање је програм тзв. постинституционалне подршке. Намењен је младима који излазе из дома, а нису стамбено обезбеђени. Они могу, искључиво ако то сами желе, да поднесу захтев за коришћење ове услуге након изласка из дома.

Програм користи део капацитета установе, адаптиран у стамбени простор. Млади овде могу да задовоље већину својих потреба самостално: спремају себи оброке, перу веш, организују слободно време, примају посете. Имају саветодавну подршку ментора, који искључиво ради у том програму.

За ове услуге млади сами сносе трошкове по бенефицираној цени (актуелно 3.000 дин.). Циљ је да у току од 6 месеци или најдуже годину дана стабилизују посао и приходе и крену да живе потпуно самостално. Између осталог, програм има за циљ да им помогне да стекну вештине становања и одговорног односа према простору, власнику стана, сустанарима.

Програм актуелно не функционише. Наша установа је понудила да се примењује у локалној заједници, а да стручни радници установе пружају услугу праћења и подршке младима који користе станове које су држава односно град наменили за младе који излазе из заштите.